top of page

Despre arta mozaicului :

Mozaicul este arta de a crea imagini prin asamblarea unor piese mici din sticla colorata, piatra, gresie sau alte materiale. Mozaicul poate fi considerat o tehnica de arta decorativa, o parte a designului de interior sau un simbol cultural si spiritual.                                                                                          

​

Mozaicul Art – Nouveau

​

La inceputul secolului al XX- lea, stilul Art Nouveau readuce in atentie arta mozaicului.

Gaudi o adopta si o dezvolta intr-un stil propriu. La Barcelona acesta innobileaza cu ample mozaicuri Parcul Guell, Catedrala Sagrada Familia. Adept al acestei forme de arta el concepe mozaicuri pentru fatadele cladirilor pe care le proiecteaza, aducand un suflu nou modului de exprimare prin aceasta arta.

 

In perioada contemporana, arta mozaicului se extinde si se diversifica, variatiunile devin cvasi – infinite, lasand loc fiecarui artist in parte de a se eprima intr-o multitudine de forme.
Mozaic se numeste o lucrare de tehnica decorativa, care consta în ansamblarea artistica a unor buca?i mici de marmura, de ceramica, de sticla, de smalt sau de alte materiale, de diferite culori, lipite între ele cu mortar sau cu mastic, care formeaza figuri geometrice, flori, imagini cu reprezentari zoomorfe sau antropomorfe etc.

Pe lânga calitatile artistice, mozaicul are o mare rezistenta la umezeala si la uzura.   


Este suficient sa ne gandim la excelentele mozaicuri de la Ravenna, ce decoreaza peretii, cupolele si boltile diveselor biserici.

​

In perioada Crestinismului bisericile au fost decorate aproape in exclusivitate cu aceasta tehnica. Si nu doar pardoselile si peretii au fost acoperiti cu mozaic, ci si tavanele, boltile si absidele (nise boltite, semicirculare, patrate sau poligonale, asezate in prelungirea navei mediale in bazilicile crestine, opuse intrarii si rezervate altarului).

​

In secolul VI e.n. se produce o adevarata revolutie tehnica in arta murala, pictarea peretilor fiind inlocuita cu aplicarea mozaicului. O tehnica pretentioasa, costisitoare si extrem de decorativa, la culorile placutelor adaugandu-se aurul si pietrele scumpe.

​

Astazi, la realizarea mozaicului se folosesc placute de ceramica si de sticla colorata, de marmora, pietricele de rau, piatra dura din diferite cariere (pentru coloritul divers), sparta la dimensiunile unor cubulete cu muchiile de 2-3 cm. Materialele plastice au adus un plus de modernitate.

Pe langa tapetarea peretilor cu mozaic decorativ, se mai aplica pe pardosele, pe oglinzi, pe vase, cutii, tablii de mese, scaune, se tapeteaza bazinele cu apa, fantanile arteziene si multe altele. in functie de destinatie si marimea suprafetei de acoperit, trebuie alese materialele potrivite ambiantei ce trebuie sa o creeze. Este importanta si marimea placutelor, aceasta fiind in functie de distanta de la care este privita lucrarea.

Placutele trebuie sa fie uniforme atat ca marime cat si ca grosime. Luciul si frumusetea culorilor mozaicului depinde de materialele utilizate: multe placute de forma cubica, asortate unele cu altele pana formeaza un desen. Lucrarea vazuta de la o anumita distanta, trebuie sa creeze senzatia de pictura.

Sticla colorata sau pietrele de rau se pot procura de la inceput la marimea necesara in timp ce placutele de ceramica se mai pot sparge cu clestele. Se sorteaza pe familii de culori, daca e posibil chiar pe nuantele aceleiasi culori.

bottom of page